Lösning

Verksamhetsöverskridande

Biblioteksbuss, Örnsköldsviks kommun
Genom att göra biblioteket mobilt kommer andemeningen i bibliotekslagen att kunna nås på ett bättre sätt.

Introduktion

Genom att göra biblioteket mobilt kommer andemeningen i bibliotekslagen att kunna nås på ett bättre sätt. Biblioteksbussen är ett bibliotek som kan stanna till på vilken plats som helst i kommunen och är redo för in och utlåning MEN också för att guida våra medborgare till förståelse för samhällets digitala tjänster och kanske mer specifikt kommunens digitala tjänster. I biblioteksbussen kommer mobiltelefoner, surfplattor, smart TV, smart högtalare mm att finnas. Allt för att kunna visa och guida besökare till de aktuella samhällstjänster som för många är vardag numer men som för andra är bortanför krångligt. Utöver ovan kommer möjlighet att hjälpa och visa hanteringen i princip kring e-legitimation, internetbank, myndighetskontakter digitalt men kanske också hur man gör sin matshopping på nätets många olika nätbutiker.

Förutsättningar

Viljan och beslut om finansiering måste finnas i respektive kommun om att verksamheten och denna roll skall finnas.  

Intern nytta

Centrala biblioteket avlastas och budskap kan lättare spridas till de som annars inte nåns av våra budskap och digitala tjänster

Extern nytta

Våra medborgare som av olika anledningar inte kan möta kommunen på biblioteken och få guidning till digitaliseringens möjligheter får med bussen en möjlighet närmare sin bostad. Utifrån guidning och inspiration i bussen kan den enskilda lättare ta sig vidare i arbetet med att kunna nyttja samhällets olika digitala tjänster.

Kommentarer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *